×

Καλογερικό Γεφύρι

Τι Θα Δείτε

Αν και ανήκει στη κοινότητα του Κουκουλίου, το «Καλογερικό γεφύρι» ή «γεφύρι του Πλακίδα» όπως αλλιώς ονομάζεται, βρίσκεται λίγα μέτρα πριν την είσοδο του χωριού Κήποι Ζαγορίου.
Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων, ενώ στα πλάγια αντί για στηθαίο φέρει αραιές αρκάδες.
Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.

Κτίστηκε το 1814 και κόστισε 20.000 γρόσια τα οποία χορήγησε ο τότε Ηγούμενος της Μονής του Προφήτη Ηλία Βίτσας, Σεραφείμ.Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία διατηρούσε στο σημείο αυτό υδρόμυλο μαζί με νεροτριβή και η κατασκευή του γεφυριού έγινε για να αντικαταστήσει το παλιότερο γεφύρι, ώστε να κάνει το πέρασμα πιο ασφαλές.Το παλιό γεφύρι ήταν ξύλινο και είχε κατασκευαστεί στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Νεγαδιώτη Ζώτο Ρούσση, που δαπάνησε για τον σκοπό αυτό 8.000 γρόσια.

Πληροφορίες

Χτίστηκε το 1814

Ο Ευγένιος Πλακίδας το 1912 διέθεσε χρήματα για επισκευή.

Το 1964 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο

Άνοιγμα τόξου15μ

Ύψος τόξου 6.7μ

Επιφάνεια καταστρώματος 56μ

Τιμή κατ' άτομο 0,00€

ΣΥΛΛΟΓΗ

Από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια που υπάρχουν, όποια εποχή του χρόνου και να το επισκεφθείς, η μαγεία και η επιβλητικότητά του θα σας εντυπωσιάσει.

/* Error on https://opensource.keycdn.com/fontawesome/4.5.0/font-awesome.min.css : Something went wrong: cURL error 6: Could not resolve host: opensource.keycdn.com */