ΠΕΡΙΟΧΗ
Το Κουκούλι βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι. Είναι ένα από τα 46 χωριά των Ζαγοροχωρίων, που βρίσκονται διάσπαρτα στην οροσειρά της Πίνδου. Η λέξη Ζαγόρι έχει ρίζα σλάβικη και σημαίνει ο τόπος πίσω από το βουνό.Βρίσκονται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.
Στην περιοχή βρίσκεται το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του, το φαράγγι του Βίκου. Η περιοχή διαθέτει σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Χαρακτηρίζεται από μοναδική ομορφιά. Τη χαράδρα διασχίζουν παραπόταμοι του Βοϊδομάτη. Υπάρχουν πολλά πετρόκτιστα απαράμιλλης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής γεφύρια που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους.
Η χαράδρα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο απ΄όλο τον κόσμο οι οποίοι μπορούν ν΄απολαύσουν τη μαγεία της φύσης κάθε εποχή του χρόνου με πεζοπορίες,ποδηλασία,αναρρίχηση,rafting,ιππασία καθώς και να συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα.
Εκτός των εξορμήσεων στη φύση και τα γεφύρια ο επισκέπτης μπορεί επίσης να επισκεφθεί το Λαογραφικό Μουσείο του Λαζαρίδη στο Κουκούλι,το Λαογραφικό μουσείο Α.Τόλη στους Κήπους,τον αρχαίο οικισμό των Μολοσσών στη Βίτσα,μοναστήρια και εκκλησίες άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιοχή,που συμπληρώνουν το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Η διαδρομή αυτή ξεκινά από τη δυτική πλευρά του χωριού, όπου για λίγα λεπτά βαδίζουμε το δρόμο προς τα Ιωάννινα. Στη συνέχεια στη σήμανση στρίβοντας δεξιά, ακολουθούμε το πέτρινο μονοπάτι που οδηγεί στη δίτοξη Γέφυρα του Μίσιου σε 15′ περίπου. Το γεφύρι χτίστηκε το 1748 από το Α.Μίσιο και ένωνε το Κουκούλι με τη Βίτσα.
Μπορούμε να συνεχίσουμε την πεζοπορία ανεβαίνοντας στο επόμενο μονοπάτι,που συναντούμε μετά τη γέφυρα,και σε 30′ να βρεθούμε στο χωριό Βίτσα.
Ξεκινώντας από την κεντρική είσοδο του χωριού παίρνουμε τον δρόμο που οδηγεί στα Γιάννενα.Στην τοποθεσία Άη-Γιάννης με το χαρακτηριστικό έλατο και το κιόσκι ακολουθούμε την πινακίδα αριστερά για μια ειδυλλιακή διαδρομή προς τους Κήπους μέσα στο δάσος.
Σε 15΄περίπου μετά τη σκάλα φτάνουμε στο Γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη έξω από το χωριό Κήποι στη χαράδρα του Μικρού Βίκου (Βικάκι).Στα επόμενα μέτρα πηγαίνοντας δεξιά,απομακρυνόμαστε από τους Κήπους και συναντάμε το ιδιαίτερης φήμης πετρόχτιστο Καλογερικό ή Τρίτοξο Γεφύρι.
Η αρχή της διαδρομής βρίσκεται ακριβώς κάτω από την πλατεία του χωριού και η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου στα 20′.Εκεί συναντάμε το περίφημο μονότοξο γεφύρι.Πήρε τ’ όνομά του από τον Κουκουλιώτη μυλωνά Κόκκορη που διέθεσε χρήματα για την επισκευή του το 1910.
Είναι γνωστό και ως γεφύρι του Νούτσου καθώς ο αρχικός χρηματοδότης για την κατασκευή του ήταν ο Νούτσος Κοντοδήμος.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων και πλάτος καταστρώματος μεγαλύτερο των 3 μέτρων, ενώ στα πλάγια αντί για στηθαίο φέρει αραιές αρκάδες. Είναι ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, ένα θαυμάσιο δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της τότε εποχής.
Το λαογραφικό μουσείο Λαζαρίδη στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Λαζαρίδη, που με μεράκι συγκέντρωσε όλη τη σπάνια χλωρίδα του Βίκου. Πρόκειται για συλλογή από σπάνια φυτά που ευδοκιμούν στα βράχια και φαράγγια του Βίκου τα οποία ανήκουν στις 96 από τις 149 οικογένειες φυτών παγκοσμίως.